ponedjeljak, 28. veljače 2011.

Gubitak spolnog nagona


Količina želje za seksualnim odnosima, koja se zove i libido, mijenja se tokom života i povezana je sa emocionalnim i fizičkim čimbenicima, kao što su: umor,stres, bolest, porođaj i problemi u braku. Prvi je korak prepoznati uzrok.
Potrebe za seksom se razlikuju kod ljudi, i nema neke normale niti pravila.Smanjenje zanimanja za seks može biti uzrokovano depresijom i drugim psihičkim poremećajima, a isto tako i fizičke bolesti kao što su artritis ili dijabetes. Niz lijekova, među ostalim neki antidepresivi i lijekovi za snižavanje pritiska mogu umanjiti spolni nagon.
Jeste li znali?
Korijen ginsenga može stimulirati središnji živčani sistem i žlijezde koje proizvode spolne hormone, zbog čega je poznat kao afrodizijak i sredstvo za podmlađivanje.
Liječenje
Ulja ilang ilanga i muškatne kadulje mogu potaknuti opuštanje i osjećaj putenosti. Ružino ulje tradicionalno se povezuje sa povećanjem seksualne želje, a sandal i geranij pomažu kod spolnog nagona potisnutog depresijom. Izbjegavajte muškatnu kadulju tokom prvih 20 sedmica trudnoće.
Vježbajte redovno, dovoljno spavajte, razgovarajte sa partnerom o problemu i budite smireni. Izbjegavajte pušenje i alkohol.  Pijte čaj od kamilice, damijane, konoplje. Jedite svježe voće i povrće.

Nema komentara:

Objavi komentar