srijeda, 9. ožujka 2011.

INFEKCIJE KANDIDOM

Gljivica slična kvascu,Candida albicans obično živi u crijevima zajedno sa mnogim drugim mikroorganizmima. Ti su mikroorganizmi poznati pod imenom crijevna flora.Njihova međusobna ravnoteža obično spriječava pretjerano razmnožavanje pojedine  vrste. No, katkad se ravnoteža poremeti i kandida se nekontrolisano razmnožava te izazove infekciju.


JESTE LI ZNALI?
Nova istraživanja pokazala su da je trdicionalni lijek za  upalu vaginalne sluznice- nanošenje živog jogurta na stidnicu i rodnicu (vaginu)- nedjelotvoran. No, pokusi pokazuju da je primjena vaginalete ( tablete koja se unosi u rodnicu) koja sadrži bezmirisni ekstrakt češnjaka i bakteriju Lactobacillus acidophilus može uništiti kandidu i pomoći ponovnom uspostavljanju ravnoteže populacije mikroorganizama.
Poznata i kao upala sluznice ili infekcija kvasnicama, infekcija kandidom  može zahvatiti bilo koji dio sluznice ili vlažne kože. U rodnici uzrokuje nastajanje gustog, bijelog, zgrušenog iscjetka, a i svrbež i bol.Kad se kandidom inficiraju usta, nastaju bolne, izbočene svjetlo- žute mrlje u ustima i na jeziku. Kandida može zahvatiti i bradavice i nabore kože uz rub noktiju. Kod ljudi vrlo slabog zdravlja može doći do pretjeranog razmnožavanja kandide u  crijevima, što može izazvati niz simptoma, uključujući lošu probavu, vjetrove, nadutost pa čak i umor, glavobolje i druge bolove. Infekciju kandidom može izazvati sve što poremeti ravnotežu mikroorganizama u tijelu - primjerice, sxlabo opće zdravstveno stanje, trudnoća, stre, uzimanje antibiotika, oralnih steroida i kontracepcijskih pilula. drugi su mogući uzroci nekontrolisani dijabetes, smanjena prizvodnja želučane kiseline te prehrana bogata kvascem, alkoholom i rafiniranim ugljikohidratima, kao što su šećer i bijelo brašno.
PREVENCIJA
1. Izbacite ili barem ograničite hranu koja sadrži dodani šećer i rafinirane ugljikohidrate
2. Smanjite uzimanje hrane koja sadrži prirodne šećere, kao što su mlijeko, voće i vino
3.Ne pijte više od tri šoljice cčaja, kafe ili koka kole koji sadrže kofein
4.Pojedite tri puta na dan po dva zdrobljena ili sitno nasjeckana česna sirovog češnjaka, možda kao sastojak preljeva za salatu
5.Uzimajte više hrane koja sadrži vitamine B, osobito biotin, vitamin B6 i B12.
6. Svaki dan pojedite malo jogurta koji sadrži žive bakterije Lactobacillus acidophilus. One pomažu održavanje ravnoteže mikroorganizama u crijevima. Može se također uzimati i u obliku kapsula. ili praška
7. Jedite zdravu hranu bogatu željezom, magnezijem, selenom, cinkom, flavonoidima i vitaminom A,C i E.


SPRIJEČAVANJE VAGINALNE INFEKCIJE KANDIDOM


1.Nosite pamučno, a ne sintetičko donje rublje i čarape, a ne hulahopke. Izbjegavajte tijesne hlače.
2.Kupajte se ili tuširajte što hladnijom vodom.
3.Često mijenjajte ručnike.
4.Izbjegavajte parfimirane sapune, pjenušavee kupke i druge dodatke za kupke.
5.Tokom spolnih odnosa koristite sredstvo za podmazivanje ako ste suhi, jer prejako trenje može izazvati nadraženost koja je pogodna za infekciju kandidom.
6.Kad obavljate nuždu, obrišite se sprijeda prema natrag kako biste izbjegli unošenje mikroorganizama u rodnicu.


LIJEČENJE


Kod infekcije stidnice primjenite otopinu borne kiseline: kašikicu kristala kiseline rastopite u približno 1 l mlake vode.  Za crijevnu kandidu uzimajte ekstrakt kokosa u kapsulama.
Razmnožavanje crijevne kandide spriječavaju ljuska ploda crnog oraha, pečatnjak i ulje oregana. Mogu se uzikmati u obliku kapsule  ili tinkture.
U slučaju da infekcija ne prođe nakon nekoliko dana, potražite liječničku pomoć.

Nema komentara:

Objavi komentar