nedjelja, 27. veljače 2011.

Gliste


Zaraza crijeva malim dječijim glistama čest je uzrok analne iritacije u djece. Gliste nisu osobito opasne po zdravlje. Zaraza se lako prenosi, pa se svi članovi porodice trebaju itodobno liječiti.
Mala dječija glista izgleda kao centimetar dug komadić bijelog pamučnog konca. Jajašca su premala da bi se vidjela golim okom, ali ako se djeca češu, mogu zapasti za nokte, i tako ponovo dospjeti u organizam.
Liječenje
Prije počinka navucite pamuične rukavice, budete li se u snu češali da ne bi jajašca dospjela pod nokte. Nokti neka vam budu kratki. Operite ruke i očistite nokte nakon vršenja nužde i prije jela.
Pripremite pola litre čaja od jednakih količina pelin, paprene metvice i anisa. Zasladite medom, slatkim sirupom ili voćnim sokom. Popijte šoljicu prije doručka, a onda po šoljicu još dva-tri puta na dan, prije obroka. Ne koristite ovo ako ste trudni.
Naribajte mrkvu, pomiješajte sa kašikom mljvenih bučinih koštica i to pojedite za doručak. Jedite sirov luk, jabuke i kokos ili jelima dodajte kajenski papar i svježe ili sušene majčine dušice.
Dodajte jedan ili dva česna zdrobljenog češnjaka u malo toplog mlijeka ili u kašiku meda i pojedite pola sata prije doručka.
Nanesite mast na mjesto čmara prije počinka. Upotrijebite mast od kalendule (nevena). Pomiješajte dvije kapi ulja lavande, eukaliptusa, majčine dušice ili čajevca sa 60 g zagrijanog vazelina i pustite da se ohladi.

Nema komentara:

Objavi komentar