subota, 26. veljače 2011.

Bolesti desni


Zdrave desni su čvrste i tijesno prijanjaju uz vrat zuba. Dobra higijena usta, koja uključuje svakodnevno pranje zubi i čišćenje koncem, pomoći će vam da izbjegnete bolesti desni. Krvarenje ili upaljene desni najčešće su od tih tegoba i upozoravaju vas da morate više njegovati zube i desni.
Upala desni ili gingivitis nastaje kada se plak-ljepljiv sloj bakterija i ostataka hrane nakupi na zubima. Ako ga ne čistite redovno, plak se nakuplja na rubovima desni, ondje gdje se sastaju desni i zubi, i postupno stvara tvrdi kamenac. Kamenac nadražuje i izaziva upalu desni, koje postanu crvene i natečene, a krvare kada perete zube.
Neliječeni gingivitis može oštetiti stabilizirajuće tkivo koje drži zube u čeljusti i olabaviti ih, s vremenom može doći i do ispadanja zubi ako o zanemarite. Desni koje krvare mogu biti i posljedica loše prehrane- osobito vitamina C  i biljnih pigmenata flavonoida.
Mogući uzrok ule desni jeste i alergija na hnemikallije kao što je natrijev lauril sulfat u pasti za zube.
Prevencija
Svaki dan perite zube i čistite ih koncem kako biste uklonili plak. Uzimajte mnogo namirnica bogatih vitaminom C i flavonoidima, namirnice bogate kalcijem i dr. mineralima. Izbjegavajte bijelo brašno i dodatni šećer, a nakon konzumiranja toga zube isperite odmah. Ako niste u situaciji da odmah operete zube, žvakanje žvakaće bez šećera štiti zube i desni.
Liječenje
Lijekovi iz kuhinjskog ormarića
Nakon pranja zubi, blago masirajte desni prstom, zatim isperite usta hladnim crnim čajem - tanin iz čaja ublažćava krvarenje.
Biljni lijekovi
Čaj od kamilice ili listova crvene kadulje.
Savjeti o pranju zubi
1.    Izaberite četkicu sa mekim čekinjama i malom glavom tako da možete doprijeti do stražnjih zuba.
2.    Perite zube najmanje dva puta na dan, nakon obroka
3.    Operite sve površine zubi – prednju, stražnju, te vodoravnu površinu kutnjaka.
4.    Perite zube pokretima u jednom smjeru od desni prema gore ( odnosno prema dolje kod gornjih zubi), tako da ne gurate plak i ostatke hrane  ispod ruba desni.
5.    Svakodnevno upotrebljavajte konac za zube kao nastavak pranja.
Jeste li znali:
Misvak – mirisno drvce koje raste na Arabijskom poluotoku – ima neusporedivo bolji uticaj na zdravlje zubi i desni od bilo koje paste za zube. Misvak se može kupiti i na prostorima Balkana, naravno.

1 komentar:

  1. Kadulja je jako dobra za ispiranje usne šupljine i smirivanje upala, meni je mnogo pomogla. Pijem ju i zbog desni, a i kada imam prehladu ili virozu.
    liječenje paradentoze

    OdgovoriIzbriši