nedjelja, 27. veljače 2011.

Dječije zarazne bolesti


Vodene ospice, kozice, zaušnjaci i rubeola virusne su bolesti koje se mogu pojaviti u djtetinjstvu. Simptomi mogu uključitavti temperaturu (vrućicu), osip i natečene limfne čvorove. Prirodne terapije nude niz tretmana koji pomažu kod ublažavanja simptoma.
Simptomi dječijih zaraznih bolesti su specifični, ali liječenje tih stanja kod kuće je slično.
Vodene kozice su jedna od najčešćih dječijih bolesti. Dvije do tri sedmice nakon izloženosti infekciji pojavi se osip koji svrbi, najprije na trupu, a onda i  na ostalim dijelovim tijela. Osip se sastoji od ružičastih tačkica koje se pretvore u mjehuriće ispunjene tekućinom. Nakon otprilike pet dana nastanu krastice koje nestanu obično unutar dvije sedmice. Prvih dana dijete obično ima i vrućicu (temperaturu).
Vodene ospice danas su rijetke. Počnu sa vrućicom, curenjem iz nosa, kašljem i upaljenim oćima. Nakon tri- četiri dana iza šiju se pojavi smeđeružičasti osip. Širi se na ostale dijelove tijela i obično traje pet do sedam dana. Kad se osip prestane širiti, dijete se osjeća bolje i temperatura pada.
Zaušnjaci  izazivaju naticanje jedne ili obiju žlijezda slinovnica ispod ušiju. Često ih prati temperatura, bolovi u ušima i glavobolja. Bolest obično traje sedam dana. Kod adolescenata i odraslih muškaraca testisi mogu nateći i boljeti, a žene i djevojke može boljeti trbuh od natečenih jajnika. Mogu izazvati i neplodnost.
Rubeola je obično blaga bolest koja izaziva sjetlosrveni osip, ponekad ga prate slaba temperatura i otečeni limfni čvorovi. Osip traje od jednog do pet dana, a kada prođe mogu se pojaviti  bolovi u zglobovima i trajati do 14 dana.

Liječenje
Liječenje svih bolesti obuhvaća mirovanje, snižavanje temperature ako je ima i opću njegu.
Vodene kozice. Recite (zabranite) djetetu da ne češe mjehuriće jer time može oštetiti kožu, izazvati bakterijsku infekciju i nastajanje ožiljaka. Nanesite kalaminski losion ili aloe veru da biste ublažili svrbež.
Ospice. Pobrinite se da djete uzima dovoljno tekućine.
Zaušnjaci. Ako je žvakanje bolno, dajte djetetu blagu juhu ili drzgu mekanu hranu, a izbjegavajte hranu jakih okusa ili kiselu hranu kao što su sok od naranče, ananas ili rajčica.
Rubeola. Vašem djetetu će vjerovatno trebati malo društva, zabave ili odmora.
Ublažite svrbež kod vodenih kozica ispiruću zahvaćena mjesta čajem od bazgina cvijeta i listova lavande ili otopinom od kašičice destilirane vještičje lijeske u otprilike 0,25 l tople vode.
Ako vam dijete ima temperaturu dajte mu mnogo tekućine da ne bi dehidriralo. Dajte preporučenu dnevnu dozu vitamina C s flavonoidima kako biste suzbijali infekciju i potaknuli zacjeljivanje kože. Sokovi od voća i povrća, te mnogo ugljikohidrata može pomoći pri prehrani djteteta, ali također da biste ojačali imunitet djeteta, dajite mu sirov češnjak u hrani ili u tabletama.
Iako ,mnogi preporučuju cijepljenje, to ipak ne bi smio biti prvi izbor, jer ima svoje negativne strane.

1 komentar:

  1. Može li se influenca ili gripa proširiti na druge dijelove tijela te dovesti do nekih težih bolesti kod djece

    OdgovoriIzbriši