petak, 4. ožujka 2011.

HERPES



Herpes nije samo neprivlačan i neugodan nego je i vrlo zarazan. Zato morate jako paziti da ga ne prenesete drugima. Ako nešto poduzmete čim počnete osjećati prepoznatljivo peckanje koje najavljuje pojavu herpesa, katkad možete spriječiti novi napadaj.
Herpes se pojavljuje u obliku malih mjehurića na usnama ili oko njih te oko nosa. Obično se osjete znakovi da će se pojaviti. Područje može iznenada svrbjeti ili bridjeti ili će biti vruće, bolno i nadraženo. Dan dva poslije će se pojaviti mjehurić. Rast će i prsnuti te će natati otvorena ranica koju s vremenom prekrije krasta pa se osuši. Većina herpesa nestane nakon sedam dana s liječenjem ili bez njega. Herpes obično uzrokuje virus herpes simplex tip 1.
Herpes je zarazan pa se nemojte ni sa kim ljubiti dok ga imate. Nastojite ne dirati ranicu, a ako to ipak učinite, operite ruke što prije. Izbjegavajte dodirivanje očiju, jer možete izazvati ozbilljnu infekciju.
Najčešći izazivači ponovnog pojavljivanja su:
-izloženost vrlo visokim ili niskim temperaturama
-izloženost jakoj sunčevoj svjetlosti
-prehlada
-stres
-umor i iscrpljenost
-mjesečnica
-loša prehrana.
PREVENCIJA
Hranite se zdravo sa ouno vitamina, dovoljnno spavajte i vježbajte svakog dana. Biljni lijekovi koji sadrže korijen crvene pupavice tradicionalni su tonik za imunitet. Možete ga uzimati u tabletama ili kao tinkturu ili od korijena skuhajte čaj. Također, i češnjak, sladić i ginseng jačaju imunitet, ali izbjegavajte korijen sladića ako imate visok krvni pritisak.
Aminokiselina lizin može dobro djelovati, ali se učinak ne vidi odmah. Uzimajte po 500 mg dva puta na dan nekoliko sedmica (tjedana). Možete jesti i hranu bogatu lizinom (meso, krompir, mlijeko, jogurt, ribu, grah i jaja), a izbjegavajte hranu bogatu drugom aminokiselinom, argininom ( čokolada,  kikiriki, jezgričasto voće, sjemenje i žitne klice).
LIJEČENJE
LIJEKOVI IZ KUĆNOG ORMARIĆA
Ti tradicionalni lijekovi pomažu zacjeljivanju herpesa.čim osjetite početne simptome, stavite na zahvaćeno mjesto vlažnu vrećicu čaja Earl Gray ili vatu namočenu hladnom kafom bez šećera. I kockica leda može pomoći.
AROMATERAPIJA
Ulja geranija, bergamota, eukaliptusa, čajevca i lavande su adstringenti i antiseptici, a geranij sadrži tvari koje navodno pomažu u suzbijanju virusnih infekcija.
Dodajte po četiri kappi ulja bergmota u dvije i pol kašike ulja ili losiona od kalendule. Ne izlažite mmješavinu jakom suncu.
Pomiješajte 10 kapi ulja timijana ili čajevca s dvije kašikice (žličice) tinkture lavande i četiri kašikice vode. Nanosite vatom dva do tri puta na dan.
BILJNI LIJEKOVI
Koamdićem vate nanesite malo tinkture nevena ili rashlađenog čaja na zahvaćeno područje.
Zdrobite cvjetove nevena i tekućinu koju tako dobijete nanesite izravno na herpes pomoću komadića vate.
Nanesite kremu od melise na zahvaćeno područje.

Nema komentara:

Objavi komentar