subota, 26. veljače 2011.

Bolovi u licu



Mnogi ljudi ponekad osjećaju bolove u licu. Mnogi uzročnici između ostalih su i problemi sa zubima, migrena, sinusitis, infekcije gornjih dišnih puteva i zaušnjaci.
Upaljena temporalna arterija izaziva trajnu bol u jednoj ili objema sljepoočnicama. Ova bolest obično zahvaća starije osobe od 50 godina i zahtijeva liječničku pomoć.
Zoster, infekcija živaca lica virusom varicella zoster, donosi neugodu i preosjetljivost na zahvaćenoj strani lica. Nekoliko dana kasnije pojavi se i osip sa mjehurićima. Bol traje i nakon što osip nestane.
Liječenje
Stavite vruću ili hladnu vlažnu flanelsku krpicu (ovisno od toga koja vam odgovara u tom trenutku) na mjesto boli.
Masaža potiče izlučivanje prirodnih tvari  protiv boli koje se zovu endorfini. Možete se masirati i sami. Stavite pet kapi lavandina ulja ili ulja paprene metvice u dvije kašikice ulja slatkog badema ili drugog hladnotiještenog biljnog ulja. Ako je bol tako jaka da to ne možete podnijeti, onda umjesto lica masirajte korijen palaca na nogama.
Koristite lijekove koji jačaju imunitet, npr. dodaci vitamina B i C, te flavonoide. Napravite biljni čaj od crvene pupavice, pečatnjaka i sladića – popijte tri šoljice na dan, ili uzmite crvenu pupavicu i kozlinac u kapsulama ili kao tinkturu.
Ako ste ozlijedili glavu, ako osjećate pulsirajuću bol u sljepoočnici, i imate teškoće s vidom ili osip blizu oka, potražite liječničku pomoć.

Nema komentara:

Objavi komentar