subota, 26. veljače 2011.

Bolesti krvožilnog sistema



Bolesti krvožilnog sistema može dovesti do unutrašnjeg krvarenja usljed smanjenja dotoka krvi u tkiva. Ove bolesti su osnovni uzrok većini kardiovaskularnih bolesti: viskom pritisku (tlaku), angini pectoris i srčanoj kapi, bolovima u nogama pri hodanju, vrlo hladnim rukama, stopalim i nosu, Reynaudovu sindromu, migreni, te moždanoj kapi i tranzitornim ishemijskim napadima. Također, ovaj poremećaj izaziva vrtoglavicu, gubitak pamćenja i zbunjenost.
Uzroci
Upala stijenke krvnih žila. Ovo potiče nakupljanje ''lošeg'' kolesterola (LDL) u krvnim žilama.LDL-čestice se nakupljaju na stijenkama krvnih žila kao sloj žućkaste mase nazvane aterom. Time se krvna žila sužava, a u protoku krvi dolazi do kovitlanja, što stvara sićušne naprsline na stijenki krvne žile na čijem se mjestu nakon zacjeljenja stvaraju ožiljci. Zadebljana stijenka krvne žile pogoduje stvaranju ugrušaka i daljnjem začepljenju.
Poznati čimbenici
-         Visok nivo masnoće u krvi,
-         Visok nivo šećera u krvi,
-         Pušenje i pasivno pušenje,
-         Autoimuni poremećaji
Otvrdnuće krvnih žila pogoršava cirkulaciju. Stijenke krvnih žila gube elastičnost zbog visokog krvnog pritiska, pušenja, neaktivnosti ili ateroma.
Zgrušavanje krvi  potiče stvaranje ugrušaka u krvnim žilama, a uzrok mu može biti neaktivnost, bilo kakva infekcija, hladno vrijeme i prehrana siromašna hranjivim tvarima, a bogata zasićenim masnoćama.
Preosjetljjivost mišićnih arterija vodi neočekivanim promjenama u arterijskom promjeru i protoku krvi. Takvo stanje može biti posljedica niske razine magnezija i kalcija, pušenja, promjene u hormonalnoj razini, nedovoljnog unosa vitamina C ili prekomjernog unosa masti.
Prevencija
1.    Prestanite pušiti
2.    Budite aktivni
3.    Smanjite napetost
4.    Odaberite zdrav način prehrane
5.    Pazite na težinu
6.    Držite se podalje od hladnoće
7.    Pazite kako dišete (izbjegavajte ubrzano disanje)

Zdrava prehrana podrazumijeva ne pretjerivanje u jelu, te posebno izbjegavanje životinjske masti, maslac, jaja, a previše soli može povećati krvni pritisak. Antioksidansi, poput beta – karotena, minerala selena, te vitamina C i E smanjuju oksidaciju LDL kolesterola. Omega-6 masne kiseline (iz povrća, jezgričastog voća, integralnih žitarica, sjemenki i maslinova ulja), omega-3 masne kiseline (iz plave ribe i bućinih sjemenki), biljni estrogeni (sojini proizvodi), te topljiva vlakna (u zobi i jabukama) pomažu u suzbijanju štetnog djelovanja masnoće u krvi.
Biljni lijekovi
'Topli' začini kao cimet, đumbir, klinčić i kajenski papar – dodaju li se jelu i uptrijebe u čaju, pridonose zdravlju krvnih žila jer potiču cirkulaciju i šire žile koje krvlju opskrbljuju ruke i noge.
Pijte na dan do tri šoljice čaja od ginko bilobe da biste spriječili upalu stijenki krvnih žila i spriječili stvaranje štetnog kolesterola (holesterola).
Redovito jedite svjež češnjak ili pijte tablete odnosno kapsule češnjaka. Time se može sniziti krvni pritisak i osigurati nesmetan protok krvi.
Liječenje
Glog je neprocjenjiv u liječenju visokog pritiska uzrokovanog otvrdnućem ili grčem krvnih žila. Napravite sebi čaj i pijuckajte tokom dana.
Upotreba luka, pariluka, češnjaka, rajčica (paradajza), jabuka, zobenih pahuljica i plave ribe smanjuje nivo kolesterola u krvi.

Nema komentara:

Objavi komentar