subota, 26. veljače 2011.

Artritis-bol u zglobovima


Više od stotinu bolesti svrstava se u poglavlje o artritisu. Zajednički su im simptomi ukočenost i bol u zglobovima, što u nekim slučajevima čak može ograničiti njihovu pokretljivost. Bolujete lli od artritisa, možda će vam uspjeti ublažiti njegove simptome primjenom raznih prirodnih metoda.
Glavne vrste artritisa
Osteoartritis je promjena koja nastaje zbog istrošenosti hrskavice kojom su obloženi zglobovi, i to obično jače opterećeni zglobovi, kao što su koljeno ili kuk. Ovaj je artritis češći kod ljudi starijih od 60 godina, a od njega boluje gotovo tri puta više žena nego muškaraca.
Reumatoidni artritis je posljledica upale zglobne čahure, na kraju i hrskavice. Oboljeli zglobovi nateknu, ukoče se i bole.
Bolest obično počinje od prstiju na rukama, zapešća i nožnih prstiju. Ova bolest je nasljedna, a uglavnom počinje u mlađoj ili srednjoj dobi, a dva se do tri puta javlja češće kod žena.
Infektivni artritis nastaje kada upalu uzrokuje kakva bakterijska infekcija, kada bakterija uđe u ranu ili bilo kakve druge infekcije.
Giht (ulozi) izaziva akutne napade boli u zglobovima, a posljedica je visoke razine mokračne kiseline u krvi, što je uzrok ppojave kristala mokračne kiseline u zglobovima. Giht je deset puta češći kod muškaraca.
Prevencija
Izbjegavajte višak kilograma, jer time opterećujete zglobove. Odaberite zdrav način prehrane sa mnogo voća i povrća.
Također, smanjiti konzumiranje alkohola i cigareta ili potpuno izbaciti iz upotrebe.
Liječenje
1.    Manji ručnik namočite u hladnu vodu i izažmite ga. Takav oblog stavite na bolni zglob ili zglobove.
2.    Vrećicu smrznutog graška umotajte u ručnik i stavite na bolno mjesto.
3.    Upotrebljavajte rukavice, kratke čarape i ostalu toplu oldjeću.
4.    U topao, ali ne vruć pčelinji vosak ili parafin na 10 min umočite artritične šake. Vosak se može  ponovop upotrebljavati.
5.    Prikpremite kupku sa gorkom soli za otklanjanje bolova od reumatoidnog artritisa tako što ćete dvije šake soli dodati u kadu punu vode i namakti se u njoj 15 do 20 min.
Odmor i tjelovježba
Prehrana (trešnje, bobičasto voće-npr. borovnice,plava riba, jezgričasto voće,sjemenke,integralne žitarice)
Opuštanje kroz jogu
Biljni lijekovi
Ovisno osvojem stanju, birajte između sljedećih lijekova:
1.    Čaj od gorskog trolista i čaj od celerova sjemena za reumatoidni artritis. Pijte po jednu malu šoljicu tri puta na dan. Celerovo sjeme možete dodatii u juhu, složenac, salatne preljeve i pizze.
2.    Čaj od žabnjaka za reumatoidni artritis.
Jednu kašičicu čaja dodajte u šoljicu vode pa kuhajte 15 minuta. Tri puta na dan popijte po šoljicu tog čaja. Žabnjak može izazvati probavne smetnje-ako se kod vas pojavi taj problem prestanite ga uzimati.
3.    Čaj od majčine dušice ako vam se artritis pogoršava zbog stresa. Pijte tri puta na dan po jednu šoljicu.
4.    Čaj od koprive ili korijandra za giht. Ove biljke pomažu bubrezima pri izlučivanju mokračne kiseline.
5.    Dva- tri maslačkova korijena stavite u litru vode i kuhajte sat vremena u pokrivenoj zdjeli. Pijte taj čaj tri puta na dan prije jela.
Kućni lijekovi
1.    Dva puta na dan popijte  dvije kašike jabučnog ocata u čaši vruće vode zhačinjene kašikom meda.
2.    Pijte čaj prelijevanjem vrele vode preko dvije kašike džumbira u prahu.

1 komentar:

  1. Pozdrav, koje su najbolje metode liječenja pri bolesti gihta. Jedan od ukućana ima bolove pa sada pokušavam doći do što boljih informacija vezanih uz giht te kako se uspješno izliječiti. Ovaj članak mi se sviđa, dosta korisnih informacija i savjeta. upala zglobova

    OdgovoriIzbriši