ponedjeljak, 21. veljače 2011.

ANALNE TEGOBE


Uz simptome svrbeža i osjetljivosti pa do krvarenja i bolova, analne tegobe su iznenađujuće česte. Dobro je u svemu tome što se uglavnom lako liječe ili ispravljaju uz pomoć jednostavnih metoda. U vezi sa krvarenjem se uvijek treba obratiti liječniku koji će isključiti svaki ozbiljniji osnovni uzrok, kao što je rak rektuma ili debelog crijeva.
Mnoge od ovih metoda povezane su sa crijevnim problemima, posebno sa onim koji izazivaju zatvor, proljev ili hemoroide.Takvim problemima mogu pridonijeti i nedovoljna higijena, infekcije izazvane kvaščevom gljivicom (candida), gliste, preosjetljivost na hranu i kožne alergije.
Prevencija:
Mnoge od ovih metoda možete izbjeći hraneći se vellikom količinom voća, povrća i namirnica od integralnih žitarica te pijući mnogo tekućine.Izbjegavajte kahvu i jako začinjena jela.
Učinite sljedeće da biste spriječili analne tegobe:
1.Nježno, ali temeljito očistite analno područje nakon obavljanja nužde. Žene i djevojčice bi trebale brisati se od sprijeda prema natrag kako bi se izbjeglo dovođenje crijevnih bakterija ili glista u blizinu stidnice ili do otvora rodnice.
2. Nosite pamučno donje rublje i svakodnevno ga mijenjajte.
3.Izbjegavajte parfimisane proizvode za kupanje.
Liječenje:
Svrbež i osjetljivost obično se mogu ublažiti sljedećim mjerama:
1.Pazite da vam koža do anusa uvijek bude čista i suha.
2.Nemojte se češati po analnom području.
3.Dva puta na dan na analno područje nanosite nevenovu mast.
4.Jednom dnevno to područje namačite, i to najmanje 10 do 15 minuta, tako što ćete sjesti u plitku kupku tople vode, a u vodu staviti kašiku koloidnog zobenog brašna ili tri kapi lavandina ulja.
5.Naizmjenice primjenjujte vruće i hladne sjedeće kupke, osim ako vam je koža ozlijeđena. Niz završite hladnom vodom.
6.Ojačajte imunitet uzimanjem vitamina A i C s flavonoidima (integralne žitarice,voće, povrće svijetlih boja), te cinka ( uz bakar kako biste pomogli njegovu apsorpciju).
7.Ako vam se svrbež javlja neposredno nakon večernjeg odlaska u krevet, možda imate gliste, pa biste trebali se pozabaviti tim problemom (vidi naslov Gliste).

Nema komentara:

Objavi komentar