nedjelja, 27. veljače 2011.

Čirevi i prištevi



Gnojne otekline, apscesi i prištevi uglavnom su pomalo bolni i osjetljivi, a obično ih uzrokuje bakterijska infekcija. Takve pojave mogu biti znakom slabosti imuniteta.
Čir se može razviti na bilo kojem dijelu  tijela i mekom tkivu ispod kože. Većina prišteva smiruje ili sazrijeva i prazni se kroz kožu.

Prevencija
Povećajte otpornost organizma prema infekcijama tako što ćete jesti manje hrane koja sadrži šećer, biijelo brašno i zasićene masnoće, a više svježeg voća i povrća.

Liječenje
1.    prišteve nemojte istiskivati, jer uvijek postoji opasdnost od proširenja infekcije.
2.    Za prišteve koji sami ne puknu, namočite u toplu vodu komad čistog platna, izažmite ga i njime prekrijte bolesno mjesto dok se tkanina ne ohladi. Ponavljajte svaka dva sata.
3.    Za prišt na nogama ili prsima, u vodu za kupanje dodajte dvije šake gorke soli pa se u takvoj kupki na dan namačite 15 min (ovaj postupak se ne preporučuje vrlo mladim i srarijim osobama, kao ni onima koji boluju od visokog pritiska).
4.    Ako vam šir ili prišt pukne, nemojte se kupati, već se tuširajte kako biste smanjili infekciju.

Biljni lijekovi
Topli biljni melemi ubrzavaju sazrijevanje prišteva i površinskih čireva. Možete upotrijebiti bijeli sljrz, crveni brijest i čičak. I topli oblozi od kupusa pomažu u izvlačenju gnoja iz prišteva. Otprilike ma minutu uronite zeleno kupusovo lišće u ključalu vodu. Ohladite i zamotajte u gazu. Svaki dan mijenjajte oblog. Češnjak i crvena pupavica, uzimaju li se oralno, pomažu u jačanju imuniteta i čiste ga od infekcije.

Priprema biljnog melema
1.    Dvije kašike sušenog bilja namočite u vruću vodu i dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu.
2.    Dodajte nekoliko kapi lavandina ili eukaliptusova ulja odnosno ulja majčine dušice. Komad gaze umočite u mješavinu, pa ga položite na bolno mjesto.
3.    Učvrstite gazu  zavojem i ostavite da stoji jedan sat, a termoforom zagrijavajte oblog.
Jeste li znali?
Rajčice i luk sadrže antiseptične i protuupalne tvari pa se smatraju tradicionalnim lijekovima protiv infekcija. Zagrijte krišku rajčice (paradajza), stavite je na prištić i pričvrstite povojem. Umjesto rajčice možete staviti i hladnu krišku luka.

Nema komentara:

Objavi komentar